JOINT KOREA AND HUNGARY TAX CENTRE-OECD VIRTUAL WORKSHOP VALUE ADDED TAX ON INTERNATIONAL TRADE

17-19 October 2023 Draft agenda

Description: This workshop will discuss the recommended policy framework for the VAT treatment of international trade. It will highlight in particular the major opportunities for countries to greatly increase VAT revenue collection from the online trade of both goods and services into their jurisdictions by foreign merchants and via foreign digital platforms.

Target audience: The workshop will be especially useful for tax officials dealing with VAT policy and administration with a focus on digital trade.

Preparation for the workshop: Participants are kindly asked to complete the following e-learning modules available on the Knowledge Sharing Platform (KSP).

- Module 1: "Securing VAT revenue on cross-border trade". This module provides an overview of the key features of VAT and its importance as a source of revenue for governments worldwide. It shows how the digitalisation of the economy and growth of digital cross-border trade impact on VAT collection and reviews the challenges that administrations are facing. It provides an outline of how the OECD assists jurisdictions in addressing these challenges.
- Module 2: "OECD VAT standards and guidelines". This module describes the OECD VAT standards, guidelines and recommendations on the application of VAT to internationally traded services and intangibles in general and on the collection of VAT on supplies of goods, services and digital products from online sales in particular. It outlines the possible roles of digital platforms in VAT collection.
- Module 3: "Implementing the VAT Standards and Guidelines". This module provides a description of the main steps for the implementation of the OECD standards and guidance to ensure the efficient collection of VAT on digital sales. It also highlights the importance of administrative co-operation, including the exchange of information, to support VAT compliance. It outlines tax authorities' main needs for the sharing information and the legal instruments providing the necessary legal basis for doing so.

Other practical information

Language: The workshop will be delivered in **English** with a simultaneous **Arabic interpretation** available as an option.

Recording: The workshop will be recorded.

Knowledge Sharing Platform (KSP): Participants will have access to electronic copies of the workshop materials and links to any other supporting materials on the KSP Platform.

Evaluation survey and group photo: On the last day of the workshop, participants will be asked to complete a short evaluation survey (5-10 minutes) to provide their feedback on the workshop. In addition, before the closing of the event, participants will be asked to turn their camera on to allow the organiser to take a group picture.

Speakers:

Mr. Eduardo Jiménez (OECD VAT Unit Secretariat)

Ms. Hanna Lee (OECD VAT Unit Secretariat)

Mr. David Revilla Abella (Spanish Tax Administration)

Mr. Mohammed Ullah (UK HM Revenue & Customs).

Schedule: See below.

DAY I Tuesday 17 October 2023 9:30 – 12:30 France time (CEST)	
9:30 – 9:40 (10 min)	OPENING Opening remarks from: • Mr. Jaesun Lee, the Director-General of the KTC. • Mr. Robert Csabai, Head of the Department of International Taxation and Transfer Pricing at the Ministry of Finance of Hungary.
9:40 – 10:25 (45 min)	SESSION I. IMPORTANCE OF VAT AS A MAJOR SOURCE OF GOVERNMENT REVENUE AND CHALLENGES OF APPLYING VAT TO INTERNATIONAL TRADE This session will discuss the importance of VAT as a major source of revenue for governments around the world, its wide adoption at global level and growing risks of double taxation and unintended non-taxation in the absence of international co-ordination. It will also discuss the OECD's leading role in delivering the internationally agreed policy framework for the application of VAT to international trade.
10:25 – 10:40 (15 min)	Break
10:40 – 11:55 (75 min)	SESSION II. RECOMMENDED POLICY FRAMEWORK FOR THE APPLICATION OF VAT TO INTERNATIONAL SUPPLIES OF SERVICES AND INTANGIBLES This session will discuss the recommended policy framework to address the VAT challenges of digital trade, with a particular focus on international supplies of services and intangibles.
11:55 – 12:10 (15 min)	Break
12:10 – 12:30 (20 min)	SESSION II. RECOMMENDED POLICY FRAMEWORK FOR THE APPLICATION OF VAT TO INTERNATIONAL SUPPLIES OF SERVICES AND INTANGIBLES (continued) Q&A

Day 2 Wednesday 18 October 2023 9:30 – 12:30 France (CEST)	
9:30 – 10:30 (60 min)	SESSION III. RECOMMENDED POLICY FRAMEWORK FOR THE APPLICATION OF VAT TO INTERNATIONAL SUPPLIES OF LOW-VALUE IMPORTED GOODS This session will discuss the recommended policy framework to address the VAT challenges of digital trade, with a particular focus on international supplies of low-value imported goods.
10:30 – 10:45 (15 min)	Break
10:45 – 11:15 (30 min)	COUNTRY PRESENTATION Experts from Spain and the United Kingdom will share their experience on implementation of low-value imported goods regimes in the European Union and in the United Kingdom.
11:15 – 11:30 (15 min)	Break
11:30 – 12:15 (45 min)	SESSION IV. SPECIFIC CONSIDERATIONS FOR THE SHARING AND GIG ECONOMY FROM A VAT PERSPECTIVE This session will discuss the impact of the growth of the sharing / gig economy on VAT policy and administration.
12:15-12:30 (15 min)	Q&A
Day 3 Thursday, 19 October 2023 9:30 – 12:30 France (CEST)	
9:30-9:50 (20 min)	COUNTRY PRESENTATION Delegate for Spain will present the proposed changes on VAT treatment of platform economy in the sectors of transportation and short-term accommodation as part of the EU's VAT in the Digital Age (ViDA) proposal.
9:50 – 10:40 (50 min)	SESSION V. ENHANCING COMPLIANCE This session will discuss strategies and tools employed by tax authorities to enhance compliance in the collection of VAT from non-resident businesses and digital platforms.

10:40 – 11:00 (20 min)	COUNTRY PRESENTATION Delegate for Spain will share their experience on information requests made to non-resident suppliers and digital platforms in the context of sales of low-value imported goods.	
11:00 – 11:15 (15 min)	Break	
11:15 – 11:45 (30 min)	SESSION VI. INTERNATIONAL ADMINISTRATIVE CO-OPERATION This session will analyse the role of international administrative co-operation and its importance for addressing VAT fraud and non-compliance in international trade. It will provide an overview of the existing legal bases for the international administrative cooperation, with a particular focus on the Convention on Mutual Administrative Assistance in Tax Matters (MAAC).	
11:45 – 12:00 (15 min)	Break (GRP Evaluation Survey)	
12:00 – 12:20 (20 min)	Q&A	
12:20 – 12:30 (10 min)	Group photo & Closing	
End of the workshop		